Nykypäivänä sukupuolieroja halutaan minimoida mahdollisimman paljon. Tämä on myös asia, jota eri nettisivujen suunnittelijoiden ja toteuttajien tulee alkaa ottaa huomioon, mikäli he haluavat tarjota asiakkailleen parasta mahdollista palvelua. Nettisivujen ulkoasun osalta kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että jokainen nettisivu on kaikkien ihmisten saavutettavissa, ja kävijäkunta voi olla hyvin erilaista kuin mitä alunperin on luultu. Joitain asioita kannattaa kuitenkin ottaa huomioon sivuja suunnitellessa, mikäli tietää, että nettisivujen kohderyhmä on jokin hyvin tarkkaan ajateltu ihmisryhmä.

Nettisivut naisille

Perinteisesti naistenhan ajatellaan pitävän vaaleista ja hempeistä väreistä, kuten vaikkapa vaaleanpunaisesta tai vaaleansinisestä. Nykypäivänä en kuitenkaan välttämättä lähtisi enää korostamaan näitä värejä, jos suunnittelisin nettisivuja, jonne toivoisin kävijöiksi pelkästään naisia. Jotkut voivat loukkaantua melko kovastikin siitä, että sukupuolia ”lokeroidaan” värien perusteella, ja tästä saattaa olla erittäin paljon haittavaikutuksia sivujen maineelle. Niimpä kannattaa tehdä sivustoista neutraalin oloiset, mutta lisätä pieniä ”porkkanoita” naiskäyttäjille, vaikkapa hauskojen lausahduksien, videoiden tai kuvien muodossa. Kuitenkin niin, ettei sivusto koita käyttäjän silmään ”tarkoituksellisesti” hankkia vain naiskävijöitä.

Äiti ja lapsi

Äidit samaistuvat hyvin kuviin

Äidit asia erikseen

Äideille saa mielestäni tehdä juuri ja ainoastaan heille tarkoitettuja nettisivuja vauvoineen päivineen. Monet äidit arvostavat sitä, että heidät huomioidaan erityislailla, ja aivan syystä! Joutuvathan he käymään läpi melkoisen prosessin mieheen verrattuna ja ansaitsevatkin erikoiskohtelua. Äideille suunnatuilla sivuilla kannattaakin sisällön lisäksi olla kuvia muista raskaana olevista äideistä, vinkkejä äitiysvaatteisiin ja -pakkauksiin liittyen, lapsien kuvia, mukavia aiheeseen liittyviä kappaleita ja videoita, runoja ja vaikka ties mitä, mitä luovuus vaan tuo mieleen! Nettisivujen tekijät voivat tällaisilla pienillä teoilla piristää hyvin paljon kävijän päivää, mikä on taas erittäin positiivinen asia nettisivujen kävijäliikenteen näkökulmasta katsottuna!

Nettisivujen suunnittelu miehille

Miehille sivustoja suunniteltaessa taas voi mielestäni käyttää hieman ”ronskimpaa” suunnittelutaktiikkaa. Varsinkin hiemankaan iäkkäämmät miehet tuntuvat nauttivan kunnon ”äijämeiningistä” eivätkä nuoremmatkaan ainakaan laita pahaksi siitä. Värimaailmoilla ei ole niinkään väliä, kunhan ne eivät ole aivan pilvihattaran päällä hyppimistä. Siistit ja selkeät värit sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen! Kuvitusta kannattaa miettiä lähinnä sivuston teemaan sopivaksi, ja sinänsä muutaman vähäpukeisen naisen laittaminen sivustolle tuskin tekee ainakaan hallaa mieskävijöiden määrälle. Tämä taas voi olla asia, josta potentiaaliset naiskävijät eivät niinkään innostu vaan saattavat jopa suutahtaa, mutta jos sivustolle halutaan lähinnä miehiä niin minkäs sillä sitten on väliä.

Nettisivut ilman kohdesukupuolta

Jos haluat vain luoda hyvät nettisivut, jolle tulee mahdollisimman paljon kävijöitä sukupuoleen katsomatta, kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Tässäpä listää omasta mielestä tärkeimmistä pointeista:

  1. Sivuston interaktiivisuus – miltä käyttäjästä tuntuu käyttää sivuja? Jos sivut ovat sulavat ja selkeät ja niillä pääsee tekemään konkreettisesti jotain pelkästään lukemisen sijasta, on käyttäjällä erittäin luultavasti mukavampaa käyttää niitä
  2. Sivuston media – kuvat ja videot luovat todella kivan lisän sivustolle kuin sivustolle. Varsinkin lyhyitä, hauskoja ja aiheeseen liittyviä videoita kannattaa upottaa sivustolle kuin sivustolle, mielellään niin, että niitä tulee jatkuvasti lisää!
  3. Sivuston selkeys – selkeät, yksinkertaiset ja pelkistetyt sivut ovat nykyaikaa. Kun sivustolla on tarjolla vain tietoa, joka on olennaista ja se on vielä muotoiltu selkeästi, on käyttäjällä huomattavasti mukavampaa ja hyödyllisempää käydä sivuilla. Time is money, niinkuin sanonta menee, ja mikään ei turhauta niin paljon, kuin sekavilta sivuilta tiedon etsiminen!


Kissavideot ovat kaikkien mieleen!