Jos sivuilla myydään ekologisia tuotteita, sivut kertovat ekologisista asioista tai ovat muuten vain ekologiset niin niistä pitää saada sellaiset että ne näyttävät myös ekologisilta. Se miten sivuille saadaan ekologinen tunnelma, riippuu monesta asiasta. Ihan perusasialla kuten sivuilla käytetyillä väreillä on väliä kun sivujen pitää näyttää ekologisilta. Sivuston palvelinkin voi olla ekologinen monella tavalla. Sivuton kuvien ja mahdollisten videoiden pitää olla ekologisia. Sivuston teksteistä pitää tulla esille ekoloisuuteen liittyvä asiat. Kaikkeen mahdolliseen pitää siis keskittyä, jotta sivuille saadaan ekologista tunnelmaa.

Ekologiset nettisivut

WWF:n sivuilta välittyy ekologinen tunnelma

Ekologiset värit

Jos sivun pääväri on musta ja siinä on värikästä tekstiä ja vilkkuvia kuvia niin ollaan kaikista kauimpana ekologisesta tunnelmasta. Ekologisuus nähdään usein vihreänä värinä ja varsinkin koivun vihreänä. Myös kaikki luonnon värit tuovat sivuille ekologisuutta. Neon värit eivät siis sovi. Kun sivujen pääväri on valkoinen niin sillä ja vaikkapa vihreällä ja harmaalla saadaan aika helposti ekologista tunnelmaa. Vihreä yhdistetään luontoon, eläimiin ja harmoniaan. Valkoinen on puhtautta ja harmaata jos on ihan vähän, niin sillä saadaan luonnollisuutta sivuille.

Kuvat ja videot

Kuvien ja videoiden pitää olla tietysti ekologisen näköisiä. Kuvissa pitää siis olla luontoa, eläimiä tai vaikkapa kierrätykseen liittyviä asioita. Kaikki riippuu tietysti siitä minkä takia nettisivut ovat olemassa. Jos kyseessä on ekologisia tuotteita, kuten vaikka ekolgista sähköä tai kierrätystuotteita, myyvä nettikauppa niin muita kuvia ei juuri tarvita kuin tuotteiden myyntikuvat. Jos kyseessä on sivusto, joka neuvoo kuinka eletään ekologisesti, niin siellä voisi olla videoita, joissa näytetään erilaisia ekologisia tekoja.

Ekologinen palvelin sivuston takana

Jotta nettisivut saadaan julkaistua niin ne pitää sijoittaa johonkin palvelimelle. Palvelimet ovat siis aina päällä silloin kun sivut näkyvät netissä. Tämä vaatii siis paljon sähköä ja sähkön kulutus ei ole kovin ekologista. Jos palvelin on oma tietokone, niin voidaan valita mistä sen saama sähkö tuotetaan. Voidaan tehdä sellainen sähkösopimus, että sähkö tulee vaikkapa tuulivoimaloista eikä esimerkiksi ydinvoimalasta. Tämä voidaan kertoa sivustolla. Jos sivuston ei ole järkevää olla netissä esimerkiksi öisin niin palvelin voidaan sammuttaa siksi aikaa ja sähköä ei kulu. Sähköä voi tuottaa myös itse vaikkapa hankkimalla oman talon katolle aurinkopaneeleja. Tällä tavalla voitaisiin ainakin tuottaa palvelimen tarvitsema sähkö.

Kannattaa valita myös mahdollisimman ekologinen palvelin. Sellainen joka ei kuluta paljoa sähköä. Sen pitää olla myös nopea, jotta sivustolla ei tarvitse latailla sivuja kovin kauaa. Jos sivustolla käy paljon kerralla kävijöitä niin sivut pitää optimoida niin että ne toimivat myös silloin nopeasti. Toisaalta jos sivuilla käy paljon käyttäjiä niin jokaisen käyttäjän käyttämä laite vie energiaa. Onko sivusto siis ekologinen jos siellä käy paljon kävijöitä omilla laitteillaan? Ainakin jos käyttäjiä on paljon, niin heidän pitää löytää sivustolta asiat nopeasti.

Nettisivujen ekologisuutta voi testata

Netissä on sivustoja, joissa voi käydä testaamassa nettisivun ekologisuutta. Tällainen on esimerkiksi Googlen PageSpeed, jossa voi käydä mittaamassa nettisivujen suorituskykyä. Se arvioi sivujen suorituskykyä ja käytettävyyttä, mutta ei ota itsessään kantaa sivujen ekologisuuteen vaan nopeuteen ja siihen että asiat löydetään nopeasti. Muita samankaltaisia palveluja löytyy myös kuten GTmetrix-testi ja Ecograder. GTmetrix-testi havainnollistaa hyvin sivujen latausajat ja sen kuinka paljon käyttäjän pitää ladata dataa kun käy sivuilla ja kuinka kauan siihen menee. Ecograder-testi on paras paikka kun halutaan mitata sivujen ekologisuutta. Se ottaa huomioon myös löydettävyyden ja sen että kuinka ekologinen on palvelin jossa sivut ovat. Jos sivut ovat siis jossain muualla kuin omalla palvelimella ja jollain heidän listalla olevalla palvelimella.

Lisää aiheesta:

https://www.theguardian.com/environment/2007/aug/09/environment