Vaikka sivustomme päätarkoitus on käsitellä kauniita nettisivuja, haluan tässä kirjoituksessa keskittyä hieman erilaiseen, kuin visuaaliseen, kauneuteen. Nimittäin laatuun ja laadukkaisiin nettisivuihin, hyvä laatu kuitenkin mielestäni yhtä hienoimmista kauneuksista! Laadukkalla nettisivulla kauneus näkyykin kaikessa, mitä nettisivuun liittyy: sen nopeudessa, sen sulavuudessa, sen visuaalisuudessa, sen hyödyssä käyttäjälle ja sen luotettavuudessa. Muitakin laatukriteerejä löytyy, mutta aion pureutua enimmäkseen edellä mainittuihin tässä kirjoituksessani. Netistä löytyy aivan järkyttävä määrä todella huonolaatuisia nettisivuja, ja kaikista surullisinta mielestäni on, että ihmiset ovat maksaneet oikeata rahaa, ja yleensä vielä melko tuntuvasti, noista sivuista! Jos siis olet hankkimassa omia sivuja tai uudistamassa nykyisiä, tässä voi tulla muutama käytännön kätevä vinkki, joihin kannattaa kiinnittää huomiota!

Nopeus on laatua

Tällä en nyt tarkoita sitä, kuinka nopeasti nettisivut ovat tehty vaan kuinka nopeasti ne toimivat. Nopeat nettisivut parantavat huomattavasti käyttäjän kokemusta, ja tämä onkin asia, jota nettisivujen kehittäjältä tulee ehdottomasti vaatia! Nettisivujen nopeus liittyy yleensä kolmeen eri asiaan, ja kuinka hyvin ne on hoidettu:

  1. Nettisivujen rakenne – kuinka kevyeksi nettisivut on rakennettu eli koodattu? Onko html-koodia osattu käyttää niin, että sivut latautuvat mahdollisimman nopeasti? Taitava nettisivujen tekijä osaa kiinnittää tähän huomiota! Esimerkiksi gtmetrixillä voi testata tätä nopeutta.
  2. Nettisivujen sisältö – millä tavalla sisältö on laitettu sivuille, mitä sisältöä sivuilla on ja kuinka hyvin sisältö on pakattu? Varsinkin kuvat voivat tuoda todella paljon turhaa ladattavaa tietoa sivuille, jos niiden pakkaaminen on hoidettu huonosti. Myös erilaiset lisäosat, videot sekä animaatiot hidastavat sivuja, jos niitä ei ole laitettu sivuille oikein
  3. Nettisivujen hostaus – ovathan sivut varmasti lähimpänä potentiaalisia käyttäjiä fyysisesti ja onhan ne asennettu nopeimmalle webhotellille? Tämä on seikka, jota ei yleensä tule ajateltua. Nettisivut asennetaan vaan mahdollisimman nopeasti halvimmalle mahdollisimmalle palveluntarjoajalle, jotta sivun sisältöjä päästään kehittämään. Tälläkin voi kuitenkin olla suuri vaikutus!

Sulavuus tarjoaa mukavimman käyttäjäkokemuksen

Sulavuus sulautuu sinänsä melko hyvin nopeuden kanssa samaan kategoriaan, mutta käydään se nyt läpi vielä erillisenä. Sulavuudella tarkoitan animaatiota, sivuilla siirtymistä valikoista toiseen sekä muita nettisivusta näyttävempiä sekä käytännöllisempiä tekeviä toimintoja. Sulavat nettisivut ovat mielekkäät käyttää, ne tarjoavat mukavia yllätyksiä käyttäjilleen sekä ovat kehittäjien ylpeyden aihe. Usein kehittäjät haluavatkin näyttää juuri siirtymisanimaatioilla sekä muilla ”jipoilla” oman taitavuutensa ja kykynsä uudenlaisien ratkaisujen luomiseen nettisivuille.

Hyödyllisyys on laatua

Nettisivujen ylläpitäjien tärkein kysymys on miksi kävijät käyvät nettisivuilla? Hyötyvätkö he sivuista jotenkin ja mikä on heidän tarkoituksensa ja motiivinsa käydä sivulla? Ja jos sivuilla ei ole juurikaan kävijöitä, niin miksi kävijät eivät löydä sivulle tai halua käydä sivustolla.

Yleensä nyrkkisääntönä on, että mitä hyödyllisemmät nettisivut, sitä arvokkaammat ja laadukkaammat ne ovat. Hakukoneet, kuten Google, arvostavat tätä ja näyttävätkin mielellään hakutuloksissaan kärkisijoilla oikeasti hyödyllisiä sivustoja. Kannattaa siis panostaa sisällön suunnittelemiseen ja sen laatuun, kun tekee asiat kerralla kunnolla, pääsee huomattavasti helpommalla ja halvemmalla. Tästä hyötyvätkin sekä nettisivujen käyttäjät että ylläpitäjät, laadukkaamman sisällön tuottaminen on varmasti huomattavasti mukavampaa kuin turhan hötöntötön.

Ei makeaa mahan täydeltä

Tässä tulikin jo muutamat tärkeät pointit esille. Kirjoittajasta alkoi nyt tuntua siltä, että seuraavat vinkit jäävätkin seuraavaan kertaa, eihän kaikkia kortteja sovi kerralla paljastaa! Laittakaa ihmeessä viestiä, että kuinka olette hyödyntäneet näitä tietoja!