Nykypäivänä internet kuuluu kaikille melkeimpä kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Tulevaisuudessa lapset varmaan oppivat surffaamaan netissä ennen kävelemistä tai puhumista. Hieman pelottava ajatus, mutta sitä kai tämä nykyaika on. Tässä onkin siis yksi erittäin tärkeä asia, joihin nettisivujen kehittäjien tulisi keskittyä: kuinka tehdä lapsiystävälliset nettisivut? Asiaa ei varmasti tule mietittyä liian usein nettisivuja tehdessä, varsinkin jos sivut eivät ole suunniteltu varta vasten lapsia varten. Eikä siihen tarvitsekaan mitään varhaiskasvatuksen ja visuaalisen suunnittelun erikoistutkintoa, jotta sivuista saa tehtyä mukavat ja viihdyttävät lapsille. Terve järki riittää, ja sama perusperiaate kuin yleensäkin nettisivuissa pätee myös tähän: yksinkertaiset, kivan näköiset ja interaktiiviset nettisivut ovat tässäkin tilanteessa se sopivin vaihtoehto!

Lapset netissä

Myös lapset selaavat nykyään nettiä

Lapsille sopiva sisältö

Yksi tärkeimmistä asioista, joita tulee huomioida lapsiystävällisiä nettisivuja suunnitellessa, on tietysti sisältö. Lapsille sisällön tulee yleensä olla melkolailla hillitympää kuin aikuisille tehdyssä versiossa. Vaan lapsien tietämättömyyttä voi myös hyödyntää hieman, lapselle kun yksi asia voi tarkoittaa aivan eri asiaa kuin sama asia tarkoittaa aikuiselle. Tästä yksi hyvä esimerkki on muumit-sarja, josta varmasti jokainen sitä hieman myöhemmällä iällä on huomannut uusia asioita, joihin ei aikaisemmin osannut kiinnittää huomiota. Tai kuten yleensäkin lastenohjelmat, niistä löytyy yleensä aina jotain ”porkkanaa” lapsen kanssa katsovalle aikuiselle. Samalla tavalla noita ”porkkanoita” voi sisällyttää myös lapsille suunnatuille sivuille, yleensä kun varsinkin nuoremmat lapset selaavat nettiä vanhempiensa kanssa, jotta myös vanhemmilla pysyy mielenkiinto yllä! Tästä hyvä esimerkki on Aku Ankan nettisivut, josta löytyy myös paljon aikuisia koskettavaa sisältöä, varsinkin jos vanhempi on itse ollut nuoruudessaan Aku Ankka-fani.

Millainen verkkokauppa lapsille ja lastentuotteille?

Lapsille

Erilaiset kuviot ja värit herättävät lasten mielenkiinnon

Suunnitellessa verkkokauppaa, joka myy erityisesti tuotteita lapsille, kannattaa ehdottomasti kiinnittää erityishuomiota verkkokaupan sisältöön, ulkoasuun sekä selkeyteen, koska lapset tulevat luultavasti myös itse selailemaan sitä ja tutkimaan mahdollisia tuotteita, joita he vanhemmiltaan haluavat lahjaksi tai muuten vain käyttöön. Myös esimerkiksi pelit tuotteiden kanssa voivat olla erittäin hyvä tapa saada lapset kiinnostumaan verkkokaupan sisällöstä, mikä on taas erittäin positiivinen asia kauppiaan näkökulmasta. Verkkokaupan teeman tulee muutenkin käsitellä lapsia ja heille tehtyjä tuotteita, kuten vaikkapa unipusseja myyvä Pikku Koala tekee. Heidän kuvissaan esiintyy paljon lapsimalleja, mikä auttaa sivustoja selailevia lapsia samaistumaan tuotteisiin. Jonkun mielestä tämä voi kuulostaa arveluttavalta, mutta jos verkkokauppa myy oikeasti lapsia auttavia ja hyödyttäviä tuotteita, on mielestäni ihan oikein, että he myös näyttävät sen!

Hauskat videot herättävät mielenkiinnon

Hauskoilla, lasten ohjelma-tyyppisillä videoilla saadaan helposti herätettyä lapsen huomio sivustoon ja hänet kiinnostumaan toden teolla sen sisällöstä. Samalla lisäämällä tasaisin väliaijoin uusia videoita, taataan myös se, että lapsi tulee katsomaan sivustoa uudelleen uusien videoiden toivossa. Tämä voi olla myös sivuston tekijälle kivaa vaihtelua perinteisen koodaustyön rinnalle, kun sivuston kehittäjä pääsee tekemään vaikkapa animaatiokuvaa sivustolle!

Videoista voi myös tehdä sopimuksen niitä näyttävien televisiokanavien kanssa. Heiltä löytyy digitaalista sisältöä varmasti erittäin paljon, ja usein he voivat myydä siihen näyttöoikeuksia. Tai jos kyseiseltä televisiokanavalta ei niitä saa, viimeistään tuotantoyhtiö pystyy ne myöntämään. Tämä on varmasti vetonaula sivustolle, jos se haluaa lisää lapsia sen käyttäjäkuntaan!