Värimaailma ja visuaalinen puoli vaikuttaa ihmisiin todella paljon. Joillekkin se merkitsee kaikkea kaikessa, jollekkin toiselle hieman vähemmän, mutta kaikille yhteistä on, että se herättää aina jonkinlaisia ajatuksia. Missä ikinä näemme värejä, assosisoimme ne sekunnin murto-osassa johonkin tiettyyn asiaan. Käyttämällä värejä oikein yritykset ja verkkokaupat voivat vaikuttaa todella positiivisesti omaan toimintaansa sekä siihen, mitä asiakkaat ajattelevat heistä. Samalla asia on myös päinvastoin, jos yritys käyttää verkkokaupassaan huolimattomasti värejä, voivat jotkut asiakkaat kokea sivuston jopa uhkaavasti, mikä on melkolailla pahin mahdollinen skenaario verkkokaupan toiminnalle.

Värit viestittävät turvallisuudesta

Väreillä on luonnossa hyvin vahva merkitys vaaran ja turvan merkitsemisestä. Ihmismieli toimii myös samalla tavalla ja sen takia värimaailmaa suunnitellessa onkin erittäin tärkeä havainnoida, minkälaisia mielikuvia väristä tulee itselle, sekä muille. Myös tietyillä väriyhdistelmillä voidaan saada aikaan tietynlaisia mielikuvia siitä, että verkkokauppa on turvallinen ja mukava paikka asioida. Yleensä yksinkertaiset, vaaleat ja hyvin yhteen sulautuvat värit tarjoavat asiakkaalle mielenrauhaa, ja hän selailee sivuja mielellään. Tämä saattaa myös toisaalta koitua kohtaloksi, jos asiakas innostuu vain selailemaan, eikä päädy ostamaan mitään, koska verkkokaupan sivuja on vaan niin kiva selailla. Niimpä kannattaa erikseen miettiä, minkälaisen värimaailman laittaa tuotteiden selaamiseen, ja minkä itse tuotesivulle

Mitä värit kertovat tuotteistasi?

Väreillä on myös hyvin vahva vaikutus siihen, mihin asioihin asiakas assosioi tuotteesi. Yksi hyvä esimerkki on tekstiilipesurit.fi-verkkokauppa, jonka värimaailma on aikalailla vaalea, valkoinen ja sininen. Kun asiakas tarkastelee vaikka heidän höyrypuhdistimiaan, tulee hänelle varmasti helposti mielikuva, että koska sivutkin ovat näin puhtaat, tulee tällä laitteella varmasti puhdasta jälkeä! Vaan mietippä, jos sivut olisvatkin vaikka ruskeat ja täynnä useita eri räväköitä värejä. Sekasotkuhan siitä mieleen tulisi, mikä ei varmasti auta siivouslaitteiden myymisessä.

Tai mietitään yhtä maailman suurimmista verkkokaupoista, Amazonia. Heidän sivuiltaan löytyy myös käytännössä vain paria väriä, ja yleisilme on siisti. He ovat onnistuneet viestittämään väreillänsä yksinkertaisuudesta, mutta eivät kuitenkaan rajaa värimaailmallaan oikeastaan mitään tuoteryhmää pois. Ja koska he myyvätkin aikalailla kaikkea maan ja taivaan väliltä, on tämä mielestäni erittäin onnistunut toteutus heiltä.

Väreillä energiaa

Väreillä voidaan myös herättää asiakkaan mielenkiinto. Jos teet nettisivujesi yleisilmeestä melko neutraalin, mutta nostat sivuilta asioita, joihin haluat asiakkaiden kiinnittävän erikoishuomiota, räväkillä väreillä esille, herätät varmasti haluamasi mielenkiinnon! Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti tarjouskampanjoiden sekä vastaavien suunnittelussa, kuten vaikkapa lehtimainoksista on varmasti näkynyt jo vuosikymmenien ajan!

Mieti kohderyhmääsi

Sopivat värit

Osaatko valita sopivan värin?

Eri ikäisille ihmisille erilaiset värit tarkoittavat erilaisia asioita. Kannattaa siis miettiä tarkasti, että ketkä ovat luultavasti potentiaalisia asiakkaita, ja minkälaisia asioita he arvostavat. Nuoremmille asiakkaille kannattaa luultavasti tarjota erilaisia virikkeitä silmille ja tyyli voi olla hieman ”rosoisempaa”, mutta vanhemmalle ikäluokalle luotettavuus ja turvallisuus netissä tarkoittaa todella paljon. Voit myös muuttaa värimaailmaa tuoteryhmien mukaan, jolloin saat kivasti pidettyä ihmisten mielenkiinnon yllä, kun he selaavat sivujasi läpi enemmälti.

Ei mitään rakettitiedettä

Värimaailmojen suunnittelu on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Oma mielipiteesi ja intuitiosi kertoo jo hyvin paljon siitä, minkälaisia mielikuvia muutkin luultavasti väreistä ja sivuistasi saavat. Käytä vaan maalaisjärkeä mahdollisimman paljon, niin pääset jo pitkälle! Jos kuitenkin tunnet epävarmuutta, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, he osaavat varmasti auttaa!

Vinkkilinkki:

How to Use the Psychology of Color to Increase Website Conversions