Vinkkejä verkkokauppiaalle asiakkaan näkökulmasta – tällaisissa verkkokaupoissa on kiva shoppailla!

Verkkokaupat ovat nousseet asiakkaiden suosioon yhä enemmän, niiden helppouden takia. Verkkokauppiaat kuitenkin helposti tekevät virheitä verkkokaupoissaan, joka karkottaa asiakkaita. Mitkä asiat ovat sitten tärkeitä asiakkaille, ja mikä saa verkkokaupasta mukavan paikan shoppailla?

Rakenne

Luonnollisesti hyvässä verkkokaupassa on mahdollisimman laaja valikoima. Verkkokaupan tulee kuitenkin olla rakennettu niin, että yhdellä tuotesivulla tai kategorialla ei näy miljoona tuotetta, vaan pelkästään tietyt ja rajatut tuotteet. Jos esimerkiksi olet koruverkkokauppias, en ainakaan itse halua nähdä hopeisia koruja sivustolla, missä pääpaino tuotteissa ovat kultatuotteet. Maalaisjärki käteen, sillä mennään pitkälle!

Yksinkertaisuus

Ylimääräiset ja paljot mainokset itseasiassa vain ärsyttävät asiakkaan silmää. Pahimpia ovat sivulle pomppaavat mainokset sekä tarjoukset, jotka pitää painaa erikseen pois joka aiheuttaa sivuston uudelleen latautumisen. Sivustolle voi vaikkapa asettaa erillisen napin, josta asiakas sitten näkee alennuskoodit tai muut mahdolliset jäsenyys tarjoukset. Tyrkyttäminen on vain hyvin turhauttavaa, ja voi olla että asiakas ei sen takia enään vieraile samaisella sivustolla.

On kuitenkin mukavaa että mainoksia on hillitysti aseteltu esimerkiksi erilliseen banneriin sivustolle, näin asiakas saattaa löytää jotain mitä ei ollut edes tullut ajatelleeksi ostavansa. Liika on kuitenkin liikaa, ja mainoksia ei pidä tyrkyttää, vaan niitä kannattaa mainostaa hillitysti ja siististi.

Haku ja rajaukset

Asiakkaat haluavat asiointinsa olevan mahdollisimman helppo ja tietenkin nopea. Sivustolle on hyvä asettaa erillinen hakukenttä, johon asiakas voi kirjoittaa avainsanan mitä tuotetta etsii. Pelkän hakukentän lisäksi olisi hyvä olla erilliset kategoriat tuotteille, ja niihin vielä mahdollisimman tarkat rajaukset. Esimerkiksi jos kyseessä on vaateverkkokauppa, asiakkaat voivat hakea tiettyä väriä ja mallia tietynlaisesta paidasta, mutta turhautuvat kun joutuvat selaamaan sivuja vaikka ja kuinka kauan. Jos rajaukset on tarkat ja asiakas pystyy suodattamaan haluamansa tuotteen mahdollisimman tarkasti, on asiakas varmasti tyytyväinen.

Asiakaspalvelu

Joskus asiakkaat tarvitsevat henkilökohtaista palvelua, samoin kuin tavallisessa liikkeessä asiakaspalvelijat palvelisivat heitä. Siksi on kehitetty erilaisia asiakaspalvelu kanavia, jota kautta asiakas saa mahdollisimman hyvää ja henkilökohtaista palvelua. Hyviä esimerkkejä näistä metodeista ovat chatit, jota suuri osa verkkokaupoista käyttääkin jo. Chatin toisessa päässä asiakaspalvelija opastaa asiakasta valitsemaan ja löytämään juuri oikeat tuotteet itselleen, ja auttaa myös asiantuntevasti muihin askarruttaviin kysymyksiin kuten laskutukseen tai tuotteen maksamiseen.

Tarjoukset

Kaikki asiakkaat rakastavat tarjouksia, varsinkin jos ne ovat oikeasti hyviä. Kun asiakas vierailee verkkokaupassa, ja huomaa erillisen tarjous osion sivustolla, lähes jokainen asiakas käy ne läpi. Verkkokauppaan kannataa siis panostaa tarjoamalla jatkuvasti erilaisia tarjouksia, vaikkapa sitten ylijäämä tuotteista.

Hyvä tapa saada kanta-asiakkaita on myös se että tarjoaa liittyville kanta-asiakkaille tai jo vahoille sellaisille erikoistarjouksia ja alennuksia. Näin asiakkaat palaavat useammin verkkokaupan sivuille, etsimään hyviä tarjouksia, tai muuten vain shoppailemaan. Kanta-asiakkaille, ja miksei ihan kerta kävijöillekkin voi tarjota erilaisia lahjakortteja tai alennus-kuponkeja. Asiakkaalle voi myös tarjota pientä alennusta seuraavasta tilauksesta, ja sekin tuo asiakkaita takaisin sivustolle.

Hyviä tarjouksia ovat myös esimerkiksi ilmaiset kuljetukset tai postikulut tietyn tilaus summan ylittyessä. Tällaiset tarjoukset saavat asiakkaat tilaamaan helpommin enemmän kerralla, jotta he säästäisivät hieman jostakin.